Френският министър на енергийния преход каза в петък, че френският електрически гигант

...
Френският министър на енергийния преход каза в петък, че френският електрически гигант
Коментари Харесай

Франция пуска всичките си АЕЦ и ядрени реактори до зимата

Френският министър на енергийния преход каза в петък, че френският електрически колос EDF се е заел да рестартира всичките си нуклеарни реактори до тази зима, с цел да помогне на страната да преодолее необятната енергийна рецесия, влошена от войната в Украйна, написа АП.

Правителството подхваща стъпки за " отбягване на ограничаващи ограничения " върху потреблението на енергия в пиковия зимен леден сезон, след особено съвещание на държавното управление по енергийни въпроси.

Франция разчита на нуклеарна сила за към 67% от своята електрическа енергия - повече от всяка друга страна - и на газ за към 7%.

В момента 32 от 56-те нуклеарни реактора на Франция, всички експлоатирани от EDF, са затворени за нормална поддръжка и, в някои случаи, за премахване на проблеми с разяждане.

" Има график, който планува, започвайки от октомври, всяка седмица нова нуклеарна централа още веднъж да работи ", сподели Пание-Рунашер.

Във вторник министър-председателят Елизабет Борн предизвести, че най-лошият сюжет тази зима може да докара до двучасови спирания на тока във френските домове.

Правителството ще " следи от близко " обстановката на нуклеарните централи, които оповестяват за проблеми с разяждане. EDF " стартира да подхваща дейности и те би трябвало да ни потвърдят, че напредва, както са възнамерявали ", коментира Пание-Рунашер.

Франция вкара проект за " енергийна умереност " през юни, целящ понижаване на потреблението на сила с 10% до 2024 година

Мярката идва на фона на опасения, че Русия може да прекъсне доставките на газ и че вносът на полутечен природен газ няма да е задоволителен, с цел да задоволи енергийните потребности на Европа.

Стратегическите ресурси от газ във Франция са цялостни на 92%.

Освен това търговията с електрическа енергия и газ със прилежащите Испания и Германия ще бъде засилена тази зима, сподели тя.

Руската държавна енергийна компания " Газпром " спря притока на природен газ през главен водопровод от Русия за Европа тази седмица, базирайки се на краткотрайна планувана поддръжка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР